Skillset

Bruke en oppvaskmaskin

Copy to your organization

Jeg kan laste en oppvaskmaskin 8

Oppvaskmaskinen kan som oftest rengjøre gjenstander selv med matrester dersom temperaturen er høy nok, programmet langt nok og oppvaskmiddelet godt nok. Formålet med å skylle gjenstandene før de puttes i oppvaskmaskinen er således å minske behovet for å rense maskinen.

Eksempelvis innebærer det at glass/kopper/skåler plasseres opp/ned.

F.eks bør ikke ett enkelt rom i bestikkbeholderen lastes med kun én type bestikk (kniver/skjeer/gafler) ettersom det gjør det vanskeligere for vann og oppvaskmiddel og komme i mellom.

Avhengig av hvor skånsomt program og oppvaskmiddel som brukes er det noen gjenstander som ikke bør vaskes i oppvaskmaskin, og heller bør vaskes for hånd.

Eksempler kan være:

  • Håndmalt porselen (malingen kan lettere vaskes vekk)
  • Kokkekniver (knivene blir mindre skarpe)
  • Store gjenstander (som ikke får plass eller opptar uforholdsmessig mye plass)
Jeg kan bruke en oppvaskmaskin 4

Noen kjøkken har en egen kran for vanntilførselen til oppvaskmaskinen som man forventes å skru på før bruk og av etter bruk. Ofte er en slik kran en mindre bryter nederst på av vannkranen for vasken.

De fleste oppvaskmaskiner har forskjellige programmer med forskjellig temperatur tilpasser forskjellige typer gjenstander. Vanlig er et mildt program (for glass) et vanlig program og et kraftigere program (for gryter, etc).

De fleste mer moderne oppvaskmaskiner har en hurtigfunksjon bestående enten av et eget program som varer kortere, eller en frittstående hurtigfunksjon som kan skrus på for å korte ned tiden et program bruker. En hurtigfunksjon som korter ned tiden vil som oftest bruke mer vann og strøm.